top of page
2017 07 19 wo 08 54 31 - Amelie IMG_7143.JPG

Voor ouders

De Broeders van Liefde (vzw organisatie Broeders van Liefde) zijn de inrichtende macht van een 50-tal Vlaamse scholen. Binnen haar pedagogisch project neem ook mondiale vorming en internationale solidariteit een heel eigen plaats in. Deze Inleefreis is één van de vele actiemodellen op dit terrein, waardoor de Inleefreis voor de verzekeringen ook als een activiteit in het schoolse kader geldt.

Fracarita Belgium is de Belgische ngo voor internationale samenwerking van de Groep Broeders van Liefde. Ze ondersteunt een 40-tal partners in 12 landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. De ngo is vooral actief in het Afrikaanse Grote Merengebied. Zie ook Jaarverslag 2021.

Als ngo van de Broeders van Liefde werkt Fracarita Belgium uiteraard nauw samen met de vzw organisatie Broeders van Liefde en heel specifiek ondersteunt ze de organisatie van deze Inleefreis naar haar partners. 

BVL-logo-kleur-vooronlinedigitaal.png
Fracarita Belgium bird up.png

Situering van deze Inleefreis Maendeleo

Je tieners in veilige handen

De Inleefreis Maendeleo kan terugvallen op een jarenlange ervaring. Deze nu al twaalfde editie van de Inleefreis wordt begeleid door Anneleen Verheyen en Krist De Mol (zie begeleiding). Vanuit een rijke levens- en opvoedingservaring en dit gecombineerd met een visie op intercultureel leren en een ruime Afrika-kennis nemen zij de begeleiding op. Dit zowel voor, tijdens als na de Inleefreis. Het reizen in kleine groep maakt trouwens een goede intense begeleiding mogelijk van alle deelnemers. Er wordt gezorgd dat niemand uit de boot valt. De reis is lichamelijk en emotioneel behoorlijk zwaar, maar er wordt veel tijd vrij gemaakt voor verwerking. Zo zijn er de vaste gespreksmomenten om op adem te komen. Mocht iemand dan toch – ondanks alle goede voorbereiding – het emotioneel moeilijk hebben of een armoedeshock ervaren, dan is er in zo'n geval steeds het vangnet van de groep en de begeleiding.

Een getuigenis vanuit de begeleiding over de Inleefreizen Maendeleo

 

“We vragen ons natuurlijk telkens af wat er zou ‘blijven hangen’ van de Inleefreis. Als we voordien zouden getwijfeld hebben aan de zin van dit initiatief, vegen onze deelnemers tijdens de nabegeleiding onze laatste twijfels telkens weg. Zo vertellen ze dat zij nu meer dan ooit bewust omgaan met evidente dingen. Het feit bijvoorbeeld dat zij als ze de kraan opendraaien altijd zeker zijn dat er ook water uitkomt en dus op elk moment kunnen douchen en dat er altijd elektriciteit is. Ze vinden het ook fijn dat je nu vlug even de fiets, bus of trein kan nemen als je ergens wilt zijn en niet urenlang te voet door de hitte en het rode stof moet stappen. Zij ergeren zich nu vaak aan alle verspilling hier van water of voedsel, op festivals bijvoorbeeld. Enkelen vertellen ook dat ze zich een beetje schuldig voelen als ze te veel eten en dat ze het woord ‘honger’ nooit meer nodeloos gebruiken. Sommigen zeggen dat ze dankzij deze reis ook op het vlak van menswording zijn gegroeid. Jongeren hierbij mogen begeleiden is een voorrecht. We zien hen op die twee weken tijd ‘groeien’ en visies en meningen bijstellen. Om dergelijke genadevolle ervaringen kunnen we alleen maar dankbaar zijn.”

Enkele getuigenissen (uit de evaluatie) van ouders

 

"Natuurlijk is het niet simpel om je kind los te laten. Voor hen kan het niet vroeg genoeg en ze voelen zich al een jonge volwassene, maar voor ons is het natuurlijk toch nog een kind. Maar toen ik op de ouderavond de begeleiding zag, dacht ik meteen: dit zit goed, met die mensen durf ik mijn dochter op reis sturen”

“De voorbereiding zat erg goed in elkaar. De reis, de verzekering, de vaccinaties,… alles werd klaar en duidelijk uitgelegd. Ook de afrekening gebeurde heel correct. Je ziet dat er een hele organisatie achter staat. De Broeders van Liefde hebben dan ook een degelijke reputatie en een wereldwijd netwerk.”

"Onze zoon is met nog meer ambitie teruggekomen om de enorme kansen die deze Westerse wereld hem biedt te grijpen. Hij is een beetje fier op zijn boutade: Hier hebben we middelen maar geen motivatie..., ginds hebben ze geen middelen maar motivatie.”

"Mijn waardering voor de reisbegeleiders is enorm groot. Hun bijzonder grote (vrijwillige!) engagement, hun enthousiasme om van deze inleefreis een onvergetelijke en heel waardevolle ervaring te laten zijn voor de jongeren. De niet geringe tijdsinvestering om deze inleefreis heel grondig voor te bereiden, inclusief 2 voorbereidingsweekends. Ook het “nazorg” traject waarvoor ze zich engageren en waarvoor ze ook dan weer beschikbaar zijn voor de jongeren. Chapeau!"

“Ik moet toegeven dat ik best trots ben op hoe mijn dochter veranderd is. We hadden nooit gedacht dat de Inleefreis zo’n positieve impact zou hebben. De reis was duidelijk een levenservaring. Zij is er echt volwassener door geworden en rijper.”

“Als ouder ben je natuurlijk bezorgd en heb je een heleboel vragen. Maar na een contact met de begeleiders en inrichters van deze inleefreis ervaar je hun professionaliteit en stelt dat gerust. Wij zijn blij dat onze dochter deze unieke ervaring heeft kunnen meemaken. We waren erg trots toen we hen op de luchthaven van Zaventem gingen afhalen.”

bottom of page