top of page
DSC02540.JPG

De stad Kigoma

De stad Kigoma, onze reisbestemming

Kigoma ligt in het noordwesten van Tanzania aan het prachtige Tanganyikameer. Hier wonen zo’n anderhalf miljoen mensen in de regio; enkele honderdduizenden onder hen zijn vluchtelingen uit de buurlanden (vooral Rwanda en DR Congo). Kigoma ligt wat in een uithoek van Tanzania. Daarom is de streek jarenlang door de overheid verwaarloosd. Hier is de armoede dan ook groter dan elders.

De sloppenwijken van Kigoma zijn geen paradijs, laat staan voor kinderen en jongeren. Als er al scholen zijn, volstaan die niet voor iedereen. Je mag blij zijn als je maar met 50 in de klas zit. En dan behoor je tot de gelukkigen die onderwijs kunnen genieten: zij die er de tijd voor hebben én het schoolgeld kunnen betalen. Want een kind moet in de eerste plaats mee zorgen voor brood op de plank. Op het veld, of langs de weg. Het is een dagelijkse strijd om zich in leven te houden. Heel wat kinderen en jongeren hebben geen thuis en overleven op straat onder de Afrikaanse zon.

Kigoma heeft ook heel wat te bieden. Het is een havenstad in volle ontwikkeling waar steeds meer en meer schepen hun weg naartoe vinden. Dit komt de inwoners van deze stad zeker ten goede. Het zorgt voor tewerkstelling en een betere toegang tot materialen en grondstoffen. Het is ook heel mooi om te zien dat mensen met verschillende religies vredevol samenleven in deze stad. Op een paar honderd meter van elkaar vind je zowel kerken als moskeeën. Christenen en moslims leven er naast elkaar in een goede verstandhouding.

De inwoners van Kigoma streven heel hard hun dromen na. Ze proberen alle kansen te grijpen om naar school te gaan, te studeren, aan het werk te gaan, … om zo een betere toekomst voor zichzelf en hun familie uit te bouwen.

Meer info over Kigoma vind je ook op Wikipedia.

bottom of page