top of page
Afbeelding34.jpg

Op stap met je leeftijdsgenoten

De reis brengt je bij jouw leeftijdsgenoten in Tanzania. Zij wonen op dezelfde aardbol als wij, maar leven in totaal andere omstandigheden. Met hen gaan we op weg.

Twee weken nemen ze ons op sleeptouw doorheen hun leefwereld en smeden we vriendschapsbanden. We trekken met hen naar de stad, bezoeken sociale projecten waarin ze actief zijn en gaan een dagje met hen naar school. Samen steken we de handen uit de mouwen in een aantal projecten. We praten honderduit, delen dromen en gaan bij hen thuis op bezoek.

Voor onze Belgische jongeren is de Inleefreis een kennismaking met hoe Tanzaniaanse jongeren leven. Maar ook voor de jongeren in Tanzania is het een grote meerwaarde om in gesprek te gaan over cultuur, waarden en normen. Op die manier is het voor beide partijen een verrijking om meer wereldburger te worden, hun horizon te verruimen, dingen in vraag te stellen, kritischer na te denken, ... Eigenlijk is het voor beide groepen een inleefreis, niet enkel voor de Belgische deelnemers.

“If I had a school like that, I would even go to school on Sundays”

Getuigenis van Iene Demeyer (Emmaüsinstituut, Aalter)

“Op Inleefreis in Tanzania sprak ik jongeren aan op straat. De jongens droegen versleten kleren en een van hen had geen schoenen. Ze spraken geen Engels dus moest Sam voor ons vertalen. Hij vertelde ons dat deze jongens niet naar school kunnen gaan omdat ze de boeken en hun uniform niet kunnen betalen. Toen ik dat hoorde, werd het me even te veel. Zien dat die drie jongens geen kansen hadden en geen onderwijs kregen, enkel omdat ze hun boeken en uniform niet kunnen betalen. De tranen waren er voordat ik ze kon tegenhouden. Toen Julius mijn foto’s van mijn school zag, zei hij: “If I had a school like that, I even would go to school on Sundays”. Ik weet nu dat naar school gaan geen plicht is, niet iets waarover we moeten of kunnen klagen. Het is een voorrecht om onderwijs te hebben. Projecten zoals Maendeleo zijn ontzettend belangrijk! Zo kunnen straatkinderen toch naar school!”

bottom of page